Günü geçmiş yiyecekler hemen herkesin hassasiyetle yaklaştığı konulardan biridir. Fakat bunları ambalajlı ürünlerde dahi takip etmek çoğunlukla pek yerine getirmediğimiz bir tüketici sorumluluğudur.
Dolabınızdaki tavuğun tazeliğini merak ettiğiniz olmuştur. Yada alışveriş merkezlerinde satılan kivi, şeftali, mangonun veya farklı meyve sularının bozulmuş olup olmadığını algılamamız bu konuda uzman olanları tenzih ederek belirtiyorum ki mutlak düzeyde imkansızdır.
İşte bu noktada teknoloji yeniden imdadımıza yetişiyor...
Alman bilim adamları yiyeceklerin tazeliğini genellikle gaz ölçümlerinde kullanılan Metal-oksit sensörleri yardımıyla gerçekleştirilebileceğini tespit ettiler. Fraunhofer Enstitüsündeki bilim adamları mevcut prototiplerle şu anda büyük ölçüde verim alabildikleri yakın zamanda gündelik hayattada etkin olarak kullanılabileceğini belirtiyorlar.
baskı devre sistemlerinde öncü firmalardan biri olan Thinfilm firmasından.
Geliştirmiş olduğu esnek yapılı şeffaf elektronik etiketler sayesinde gıda ambalajlarında sağlıklı ve kontrol kolaylığı sağlayan yeni nesil akıllı paket sistemleri sunuyor.
Gıdaların son kullanma tarihlerini ve hangi sıcaklıklarda saklandıklarını mevcut hafızasına saklayan etiketler aynı zamanda günü geçmiş olan ürünleri üzerinde bulunan ekranlarda gösterebiliyor ve rf teknolojisi ile uzaktaki bir cihaza bilgi gönderebiliryor.
Kim bilir belki yakın bir gelecekte bu iki güzel teknoloji bütünleşik olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder